Αρχή / Άγνωστα Αρχαία Ερείπια Γαλαξειδίου / Αρχαία Οχύρωση του Λόφου Κάστρο

Αρχαία Οχύρωση του Λόφου Κάστρο

Πεζοπορούσαμε με τον δημοσιογράφο Άδωνι Κύρου στο χωματόδρομο που ξεκινάει από τη Μονή του Σωτήρα, παρακάμπτει τη κορυφή του Αγίου Αθανασίου, περνάει  στην πίσω κοιλάδα και αφού παρακάμψει μία στάνη φθάνει στην Παναγιά των Πεντεορίων.

Στο οροπέδιο πριν από τη στάνη,  το σημείο που λέγεται   Στέρνα του Λούστρου ο Άδωνις  είχε κάτι προσέξει με τα κιάλια.  Πράγματι μπορούσες να δεις προς τη θάλασσα πάνω σε ένα ύψωμα ένα μακρύ τοίχος που δεν έμοιαζε με στάνη.  Σημειώσαμε τη θέση στο χάρτη και αναζητήσαμε  την καλύτερη προσπέλαση.

Την επομένη επιχειρήσαμε την άνοδο. Πράγματι επρόκειτο για οχύρωση που περιβάλλει τη κορυφή του λόφου εκτός από τα σημεία  που καταλήγουν σε απότομο γκρεμό. Είναι ένα φαρδύ ισχυρό τείχος φτιαγμένο από λίθους που έχουν συλλεχτεί από την περιοχή.  Μοιάζει πρόχειρα κατασκευασμένο. Στο εσωτερικό και τη γύρω περιοχή δεν βρέθηκαν κεραμικά ούτε νομίσματα. Η ερμηνεία των αρχαιολόγων που καλέσαμε να το επισκεφτούν  μαζί μας είναι ότι η ακρόπολη αυτή πιθανόν έγινε βιαστικά και μόνο για  χρήση ορισμένου χρόνου. Διάφορες ενδιαφέρουσες θεωρίες είχαν συζητηθεί.

Συντεταγμένες  38022΄33.28΄΄Β     22021΄07.89΄΄Ε   υψ. 355 μ.

Δείτε την παρουσίαση: “Η οχύρωση του λόφου Κάστρο, δυτικά του Γαλαξειδιού” (pdf)

Top
elGreek